GENERAL SCIENCE- CHEMISTRY- 91 TO 100

91. …………….. is the process of heating the oxides of elements with cock and flux above their melting point
1.Refining
2.Oxidation
3.Roasting
4.Smelting
5.None of these

Answer – 4. Smelting

92. …………………. is called strategic metal
1.Ni
2.Cu
3.Si
4.Ti
5.None of these

Answer – 4. Ti

93. Most poisonous metal is …………………………
1.Plutonium
2.Chromium
3.Polonium
4.Arsenic
5.None of these

Answer – 1. Plutonium

94. What is the chemical name of Lime ?
1.Calcium Nitrate
2.Calcium Carbonate
3.Calcium Oxide
4.Calcium Sulphate
5.None of these

Answer – 3. Calcium Oxide

95. Sodium Hydrogen Carbonate is the chemical name of ………………………….
1.Baking Soda
2.Washing Soda
3.Bleaching Powder
4.Common Salt
5.None of these

Answer – 1. Baking Soda

96. The Solution of pH value is ……………………………. then it is called as Basic solution
1.Equal to 7
2.Greater than 7
3.Lesser than 7
4.Equal to 1
5.None of these

Answer – 2. Greater than 7

97. Blue Vitriol is used to test the presence of water.Blue Vitriol is
1.Calcium Oxide
2.Sulphuric Acid
3.Sodium Oxide
4.Copper Sulphate
5.None of these

Answer – 4.Copper Sulphate

98. Battery is an arrangement of one or more cells connected in …………………
1.Series
2.Parallel
3.Both 1 and 2
4.a fixed manner
5.None of these

Answer – 1. Series

99. Rechargeable batteries are called as …………………..
1.Primary batteries
2.Secondary batteries
3.Fuel cell
4.Electrochemical cell
5.None of these

Answer – 2. Secondary batteries

100. ………………………….. is a process in metallurgy in which a sulfide ore is heated in air
1.Oxidation
2.Rosting
3.Rusting
4.Reduction
5.None of these

Answer – 2.Rosting

Leave a Reply