GENERAL SCIENCE – PHYSICS – 11 TO 20

11. Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

A. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
B. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
C. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
D. lightning discharge in atmosphere

Answer: Option A- collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere

12. It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

A. work done in rolling is more than in lifting
B. work done in lifting the stone is equal to rolling it
C. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
D. work done in rolling a stone is less than in lifting it

Answer: Option D- work done in rolling a stone is less than in lifting it

13. The absorption of ink by blotting paper involves

A. viscosity of ink
B. capillary action phenomenon
C. diffusion of ink through the blotting
D. siphon action

Answer: Option B- capillary action phenomenon

14. Water is a _____________ Conductor of electricity.

A. super conductor
B. bad conductor
C. speed conductor
D. None of these

Answer : B. bad conductor

15. What element’s three isotopes have different names?

A. Helium
B. Oxygen
C. Carbon
D. Hydrogen

Answer : D. Hydrogen

16. On which one of the following conservation laws, does a rocket work?

A. Mass
B. Energy
C. Linear momentum
D. Angular momentum

Answer : D. Angular momentum

17. Which one among the following radiations carries maximum energy?

A. Ultraviolet rays
B. Gamma rays
C. X- rays
D. Infra red rays

Answer : B. Gamma rays

18. The Central Arid Zone Research Institute (CAZRI) is located at

A. Jaipur
B. Jodhpur
C. Jaisalmer
D. Jallandhar

Answer : B. Jodhpur

19. Siphon will fail to work if

A. the densities of the liquid in the two vessels are equal
B. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
C. both its limbs are of unequal length
D. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: Option B- the level of the liquid in the two vessels are at the same height

20. Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

A. the heating effect of current alone
B. hysteresis loss alone
C. both the heating effect of current and hysteresis loss
D. intense sunlight at noon

Answer: Option C- both the heating effect of current and hysteresis loss

Leave a Reply