GENERAL SCIENCE – PHYSICS- 141 TO 150

141. The working principle of washing machine is
(a) centrifugation
(b) dialysis
(c) reverse osmosis
(d) diffusion

Answer: centrifugation

142. Newton’s first law is also called as –
(a) law of energy
(b) law of motion
(c) law of inertia
(d) law of momentum

Answer: law of inertia

143. The study of phenomena at very low temperatures is called:
w) heat transfer
x) morphology
y) crystallography
z) cryogenics

ANSWER: CRYOGENICS

144. Superconductivity is a material property associated with:
w) cooling a substance without a phase change
x) frictionless liquid flow
y) a loss of thermal resistance
z) a loss of electrical resistance

ANSWER: A LOSS OF ELECTRICAL RESISTANCE

145. If a metal can be drawn into wires relatively easily it is called:
w) malleable
x) ductile
y) extractive
z) tactile

ANSWER: DUCTILE

146. What are the three elements of a bipolar transistor? Are they the:
w) grid, plate, cathode
x) suppressor, deflector, target
y) energizer, controller, terminus
z) emitter, base, collector

ANSWER: EMITTER, BASE, COLLECTOR

147. Seawater (i.e. saltwater) freezes at:
w) the same temperature as fresh water.
x) at a slightly higher temperature than fresh water.
y) at a slightly lower temperature than fresh water.
z) seawater does not freeze.

ANSWER: AT A SLIGHTLY LOWER TEMPERATURE THAN FRESH
WATER.

148. What substance was used as a moderator for the chain reaction in the first nuclear reactor?
w) graphite
x) boron
y) water
z) cadmium

ANSWER: GRAPHITE

149. What range of frequencies are usually referred to as audio
frequencies for humans?
w) 0 to 20 Hertz
x) 20 to 20,000 Hertz
y) 200 to 200,000 Hertz
z) 10,000 to 30,000 Hertz

ANSWER: 20 TO 20,000 HERTZ

150. What range of frequencies are usually referred to as the UHF Band?
w) 3 to 30 Megahertz
x) 30 to 300 Megahertz
y) 300 to 3,000 Megahertz
z) 30,000 to 300,000 Megahertz

ANSWER: 300 TO 3,000 MEGAHERTZ

Leave a Reply