GENERAL SCIENCE – PHYSICS- 41 TO 50

41. Out of the following pairs, choose the pair in which the physical quantities do not have identical dimension?

A. Pressure and Young’s modules
B. Planck’s constant and Angular momentum
C. Impulse and moment of force
D. Force and rate of change of linear momentum

Answer: Option C- Impulse and moment of force

42. If two bodies of different masses, initially at rest, are acted upon by the same force for the same time, then the both bodies acquire the same

A. velocity
B.momentum
C. acceleration
D.kinetic energy

Answer: Option B- momentum

43. The speed of the light is
1.3×10^6m/m
2.8×10^8m/s
3.3×10^8m/s
4.6×10^3 m/s

Answer – 3. 3×10^8m/s

44. Optical fibre following …………….. to carry the information in the form of light
1.Law of scattering
2.Refraction law
3.Reflection law
4.Total internal reflection

Answer – 4.Total internal reflection

45. Twinkling of stars is based upon……………………………
1.Reflection
2.Refraction
3.Scateering
4.Both Reflection and Refraction

Answer – 2.Refraction

46. The process of splitting of a heavy molecules into 2 or more lighter molecules is known as
1.Nuclear Fission
2.Nuclear Fusion
3.Nuclear Process
4.Nuclear reaction

Answer – 1.Nuclear Fission

47. Rectifiers are used to convert

A.Direct current to Alternating current
B.Alternating current to Direct current
C.high voltage to low voltage
D.low voltage to high voltage

Answer: Option B- Alternating current to Direct current

48. out of the following, which is not emitted by radioactive substance?

A.Electrons
B.Electromagnetic radiations
C.Alpha particles
D.Neutrons

Answer: Option D- Neutrons

49. Sound waves in air are

A.transverse
B.longitudinal
C.electromagnetic
D. polarised

Answer: Option B- longitudinal

50. Magnetism at the centre of a bar magnet is

A.minimum
B.maximum
C.zero
D.minimum or maximum

Answer: Option C-zero

Leave a Reply