IDIOMS AND PHRASES – 2 FOR SSC, RRB, IBPS AND OTHER COMPETITIVE EXAMS

11. His “utopian idea” was entertaining but not acceptable.
[1] classic idea
[2] intelligent idea
[3] unworthy idea
[4] imaginary idea
Right answer- imaginary idea

Utopian Idea
Meaning:-
Idea that is not realistic but only imaginary

12. He has the habit of “getting into a row” over trivial matters.
[1] seeking the help
[2] picking up a fight
[3] getting a right path
[4] giving unwanted advice

Right answer- giving unwanted advice

Getting into a row
Meaning:-
Providing or giving unnecessary advises

13. A small fry
[1] little
[2] important
[3] unimportant
[4] weak

Right answer- unimportant

14. Do not lose your head in public.
[1] be embarrassed
[2] shave your hair
[3] get angry
[4] get a headache

Right answer- be embarrassed

15. What “egged you on” to become social worker ?
[1] urged
[2] dampened
[3] hindered
[4] discouraged

Right answer- urged

Egg somebody on
Meaning:-
to encourage somebody to do something

16. Many politicians in India are “not fit to hold a candle” to Mahatma Gandhi.
[1] superior
[2] equal
[3] inferior
[4] indifferent

Right answer- inferior

Not fit to hold a candle
Meaning:-
Someone is not as good as somebody

17. She must be “paying through the nose” for the face left.
[1] paying less than necessary
[2] paying too much
[3] paying the right amount
[4] paying reluctantly

Right answer- paying too much

18. He is “putting the cart before the horse” by purchasing furniture before buying a house.
[1] doing a thing in the wrong way
[2] doing a thing in the right way
[3] committing a great crime
[4] doing things meticulously

Right answer- doing a thing in the wrong way

Put the cart before the horse
Meaning:-
to put or do things in the wrong order

19. Casting pearls before swine
[1] speaking nice words and convincing them
[2] offering good things to undeserving people
[3] uplifting the needy for their welfare
[4] doing worthwhile things to unknown people

Right answer- offering good things to undeserving people

Casting Pearls Before Swine
Meaning:-
To give or offer valuable things to people who do not understand their value

20. Look into something

Meaning:- to examine something

Leave a Reply