Important facts about Buddhism- MCQ 2

 

  1. Where is Lumbini, the birthplace of Gautama Buddha located?
    Answer : Nepal

 

 

2. Who among the following was contemporary of Gautama Buddha?

  1. Nagarjuna
  2. Kanishka
  3. Kautilya
  4. Mahavir
Answer : Mahavir
3. Where did Buddha attain Parinirvana?
Answer : Kushinagara

4. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was-

Answer : Upa Gupta
5.  In which  country were Buddha’s idols disfigured and removed a few years back?
Answer : Afghanistan

6. In which State is the Buddhist site Tabo Monastery located?

Answer : Himachal Pradesh

7. Who was the teacher of Gautama Buddha?

Answer : Alara Kalama

8. What are the places which contain the relics of Buddha known as?

Answer : Stupas
9. Which country has the highest number of Buddhists in the world?
Answer : China

10. Mahayana sect of Buddhism emerged during the reign of :

Answer : Samudra Gupta

Leave a Reply