IMPORTANT GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR SSC, RRB, IBPS AND OTHER COMPETITIVE EXAMS- 41 TO 50

41. Who wrote the book Harmonies of World ?

Answer: Kepler

42. Where is the Headquarters of Amnesty International ?

Answer: London

43. Which disease is also known as Hansen’s disease ?

Answer: Leprosy

44. who discovered Artificial cardiac pacemaker ?

Answer: Albert Hyman

45. Which is the only one floating national park in the world ?

Answer: Keibul Lamjao National Park (Loktak Lake in Manipur)

46. Which one of the following lakes in India has the highest water salinity?
(A) Dal
(B) Chilka
(C) Wular
(D) Sambhar

Answer: Sambhar

47. Which one among the following affects the flowering in plants?
(A) Gibberellin
(B) Cytokinin
(C) Florigen
(D) Auxin

Answer: Florigen

48. The female gametophyte of angiosperm is mostly–
(A) seven-celled
(B) eight-celled
(C) eleven-celled
(D) twenty-celled

Answer: seven-celled

49. The main function of exim bank is–
(A) to help RBI in the regulation of foreign exchange
(B) to prevent unlicensed transaction
(C) to promote exports and curtail imports
(D) to conserve foreign exchange

Answer: to promote exports and curtail imports

50. ‘Focus Product’ and ‘Focus Market’ are related to which scheme?
(A) Export Promotion
(B) Control of Inflation
(C) Technology Upgradation
(D) None of the above

Answer: Export Promotio

Leave a Reply