IMPORTANT GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR SSC, RRB, IBPS AND OTHER COMPETITIVE EXAMS- 51 TO 60

51. In which book has Buddha been described as an ocean of wisdom and compassion? –

Answer: Amarakosa

52. Which transferred his capital from Patliputra to Vaishali ?

Answer: – Shishunaga

53. By whom was the Mauryan dynasty was overthrown?

Answer: Pushyamitra Sunga

54. When was the The Mathura school of art fluorished?

Answer: During the reign of Kanishka

55. By whom are the oldest compositions in Punjabi devotional compositions?

Answer: – Baba Farid

56. Who was the Afghan ruler of India whose administrative system was emulated by the British?

Answer: – Sher Shah

57. By whom was Island of Bombay was given to the English Prince Charles II as dowry?

Answer: – Portuguese

58. During which movement was ‘Mahatma’ added before Gandhiji’s name?

Answer: – Champaran satyagraha

59. In USA, which region receives heavy rainfall throughout the year under the influence of Westerlies?

Answer:– North-western

60. Which type of climate is known for the maximum diurnal range of temperature?

Answer: – Hot desert

Leave a Reply