1. Decimal coinage was introduced in India in the year

A. 1850
B. 1957
C. 1955
D. 1960

Answer:B – 1957

2. Approx __ % of Indian population is still Agriculturist.
a. 46%
b. 50%
c. 58%
d. 64%

Answer: Option C- 58%

3. The slogan Garibi Hatao was included in

A. First plan
B. Fourth plan
C. Fifth plan
D. Second plan

Answer:C – Fifth plan

4. Which institution is known as Soft loan window of World Bank?

C. Indian Development Forum

Answer:D- IDA

5. The New Symbol of Indian Rupee is a blend of

A. Devanagiri Ra
B. Roman R
C. Devanagiri Ra and Roman
D. None of these


6. Contribution of agriculture to Gross National Product is approximately ?
a. 14%
b. 15%
c. 16.5%
d. 17.5%

Answer: Option D -17.5%

7. In which among the following years, a new ” Liberalized Industrial Policy ” in India was announced for the first time?

Answer: 1991

8. In which among the following years, the MRTP act became effective?

Answer: 1970

9. Nehru Sethu the longest bridge in Asia has beeen built on the river

A. Sone
B. Yamuna
C. The Ganges
D. Brahmaputra

Answer:A – Sone

10. On August 5, 2014 RBI announced its Monetary Policy Review 2014-15. What is true for it?
(A) Reduced Repo by 25 bps
(B) Reduced CRR by 25 bps
(C) Raised MSF by 25 bps
(D) Cut SLR by 50 bps

Answer: Cut SLR by 50 bps

Leave a Reply