INDIAN ECONOMY – 11 TO 20

11. The best indicator of economic development of any country is ?
a. Its agriculture
b. Its transport
c. Its gross production
d. Its per capita income

Answer: Option D- Its per capita income

12. What is the mainstay of Indian economy ?
a. Manufacturing
b. Business
c. Public sector
d. Agriculture

Answer: Option D- Agriculture

13. India is the largest milk producing country in the world .
a. True
b. False

Answer: Option A

14. Who was the father of Operation Flood ?
a. Dr. Norman Borlaug
b. Dr. M.S. Swaminathan
c. Dr. Verghese Kurien
d. Dr. William Gande

Answer: Option C – Dr. Verghese Kurien

15. The increase in oil seeds production was due to ?
a. White revolution
b. Yellow revolution
c. Green revolution
d. Brown revolution

Answer: Option B- Yellow revolution

16. SAARC University will have its head office in–
(A) Dhaka (Bangladesh)
(B) New Delhi (India)
(C) Colombo (Sri Lanka)
(D) Male (Maldives)

Answer: New Delhi (India)

17. The base year of present Consumer Price Index (CPI) for Rural Labourer is–
(A) 1980-81
(B) 1981-82
(C) 1982-83
(D) 1986-87

Answer: 1986-87

18. MRTP is related to–
(A) Monopolies and Restrictive Trade Practices
(B) Inflation control
(C) Transport control
(D) Foreign Exchange Regulations

Answer: Monopolies and Restrictive Trade Practices

19. Which among the following contribute the minimum in collection of one rupee as per estimates of Union Budget 2014-15 ?
(A) Corporation Tax
(B) Income Tax
(C) Customs
(D) Union Excise duty

Answer: Customs

20. ‘Apna Khet, Apna Kaam’ (i.e., Own Field, Own Work) is a new scheme under MNREGA has been initiated in the state–
(A) Punjab
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh

Answer: Rajasthan

Leave a Reply