INDIAN ECONOMY – 111 TO 120

111. The Target growth of Third five year plan is ?
a)4.8%
b)5%
c)5.6%
d)4.6%

Ans:C – 5.6%

112.Current Base year for calculating Wholesale price index chaged from 1993-94 to 2004-2005.it is done in which year ?
a)2005
b)2006
c)2008
d)2010

Ans:D – 2010

113.Indian Government declared plan holidays during which period ?
a)1969-1974
b)1966-1969
c)1972-1975
d)1975-1978

Ans:B- 1966-1969

114. Sensex is basket of ____ stocks ?
a)50
b)100
c)30
d)25

Ans:C- 30

115.In First Plan budget allocation percentage for industry is ?
a)11.5%
b)8.4%
c)7.8%
d)26.4%

Ans:B- 8.4%

116.Who is described as architect of Operation flood ?
a)Dr.Verghese Kurien
b)M S Swaminathan
c)Dr.Manmohan Singh
d)Morarji desai

Ans:A- Dr.Verghese Kurien

117.Which of the following is largest tax revenue in India ?
a)Sales Tax
b)Corporate Tax
c)Income Tax
d)Excise duty

Ans:B- Corporate Tax

118.Which indian state is top producer of Pulses ?
a)Kerala
b)Karnataka
c)Madhya pradesh
d)Maharashtra

Ans:C- Madhya pradesh

119.In Which year Small Industries Development bank of India was established ?
a)1989
b)1990
c)1978
d)1984

Ans:B- 1990

120. Exim bank established in which year ?
a)1982
b)1989
c)1992
d)1986

Ans:A- 1982

Leave a Reply