INDIAN ECONOMY – 131 TO 140

131. Which of the following can be called as a part of the Service Sector?
a. Textile mills
b. Banking
c. Coal Mines
d..Agriculture

Ans. B – Banking

132. Which of the following countries are top three largest shareholders in Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?

a. China, India and Australia
b. China, Australia and Canada
c. China, India and Russia
d. China, Russia and India

Ans. C – China, India and Russia

133. On which date, International Dance Day is observed?

a. April 28
b. April 29
c. April 30
d. May 1

Ans. B – April 29

134. The National Florence Nightingale Awards are given for excellence in which profession?

a. Doctor
b. Nursing
c. Philanthropy
d. Journalism

Ans. B -Nursing

135. Which country has recently launched a Submarine Launched Ballistic Missile (SLBM) called “Bukgeungsong”?

a. North Korea
b. South Korea
c. China
d. Pakistan

Ans. A – North Korea

136. Which country is hosting the 16th World Sanskrit Conference?

a. Thailand
b. Bangladesh
c. China
d. Sri Lanka

Ans. A -Thailand

137. Who was the first administrator-statesman to attempt planning as a means for economic development?

a) Sir CP Ramaswami Aiyyar
b) M Viswesvarayya
c) VT Krishnamachari
d) C Rajagopalachari

Answer: b) M Viswesvarayya

138. An economy is at the take off stage on its path to development when it

a) becomes stagnant
b) begins steady growth
c) is liberalized
d) gets maximum foreign aid

Answer: begins steady growth

139. Which of the following is the basic characteristic of Oligopoly?

a) a few sellers, one buyer
b) a few sellers, many buyers
c) a few sellers, a few buyers
d) many sellers, a few buyers

answer: a few sellers, many buyers

140. The aim of which of the Five Year Plans was to correct the disequilibrium in the economy?

a) First Five Year Plan
b) Second Five Year Plan
c) Third Five Year Plan
d) Fourth Five Year Plan

Answer: First Five Year Plan

Leave a Reply