141. Which of the following Five Year Plans recognized human development as the core of all developmental efforts?

a) Eighth Five Year Plan
b) Seventh Five Year Plan
c) Fifth Five Year Plan
d) Third Five Year Plan

Answer: Eighth Five Year Plan

142. Which of the following plans aimed at improving the standard of living?

a) Third Plan
b) Fourth Plan
c) Fifth Plan
d) Sixth Plan

Answer: Fourth Plan

143. At which of the following places was the mining of coal started in 1774?

a) Chhindwara
b) Dhanbad
c) Ranchi
d) Raniganj

Answer: Raniganj

144. In which of the following years were the cocking coals and non-cocking coal mines in India nationalized?

a) 1971 and 1972 repetitively
b) 1972 and 1973 respectively
c) 1973 and 1974 respectively
d) 1970 and 1972 respectively

Answer: 1972 and 1973 respectively

145. Which Indian state has the largest number of cotton textile mills?

a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) West Bengal

Answer: Maharashtra

146. Minor ports like Kakinada, Machilipatnam, Bheemunipatnam and Krishnapatnam are in which of the following states?

a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Maharashtra
d) Karnataka

Answer: Andhra Pradesh

147. When, for the first time, did the Prime Minister of India announce the 20-point Economic Programme?

a) 1973
b) 1974
c) 1975
d) 1976

answer: 1975

148. Which of the following plans aimed at the removal of poverty and attainment of self-reliance?

a) second plan
b) third plan
c) fourth plan
d) fifth plan

Answer: fifth plan

149. Census in India is being held regularly after every

a) 6 years
b) 8 years
c) 10 years
d) 12 years

Answer: 10 years

150. People belonging to what age group are eligible for training under TRYSEM scheme?

a) 18-35
b) 25-40
c) 18-50
d) 18-25

Answer: 18-35

Leave a Reply