INDIAN ECONOMY – 151 TO 160

151. According to the census in 2001, which city in India has the largest population?

a) Kolkatta
b) Mumbai
c) Delhi
d) Chennai

Answer: Mumbai

152. In terms of geographical area India occupies what position in the world?
a) Five
b) six
c) seven
d) three

Answer: seven

153. India does not share its boundary with which of the following countries?

a) China
b) Taiwan
c) Burma
d) Bhutan

Answer: Taiwan

154. Agriculture employs almost what percent of the Indian population?

a) 90
b) 50
c) 40
d) 70

Answer: 70

155. Which one of the following is a Kharif crop?

a) bajra
b) wheat
c) mustard
d) barley

Answer: bajra

156. Which one of the following is a rabi crop?

a) rice
b) jowar
c) cotton
d) peas

Answer: peas

157. Who is known as the ‘Father of White Revolution’?

a) V Kurien
b) MS Swaminathan
c) JP Narayan
d) Baba Amte

Answer: V Kurien

158. Who was the chief architect of Green Revolution that significantly improved the agricultural yield in the country?

a) MS Swaminathan
b) VR Krisha Aiyyar
c) V Kurien
d) Jawaharlal Nehru

Answer: MS Swaminathan

159. The Chota Nagpur Plateau famous for its mineral deposits is in

a) Uttar Pradesh
b) Jharkhand
c) Madhya Pradesh
d) Bihar

Answer: Jharkhand

160. The Mumbai Stock Exchange was set up in

a) 1875
b) 1900
c) 1922
d) 1947

Answer: 1875

Leave a Reply