INDIAN ECONOMY – 161 TO 170

161. What does the term NSDL stands for?

a) National Securities Development Limited
b) National Securities Depository Limited
c) National Safety Development Limited
d) Natural Safety Deployment Limited

Answer: National Securities Depository Limited

162.Which one of the following was launched with the objective of helping the poor in rural areas to become self employed?
a) DPAP
b) IRDP
c) TRYSEM
d) DDP

answer: TRYSEM

163. In Indian economy, the principal means of transportation is

a) airways
b) railways
c) waterways
d) roadways

Answer: railways

164. Which of the following organizations looks after the credit needs of agriculture and rural development in India?

a) FCI
b) IDBI
c) NABARD
d) ICAR

Answer: NABARD

165. Which of the following estimates the National Income in India?

a) Central Statistical Organization
b) National Income Committee
c) Planning commission
d) Reserve Bank of India

Answer: Central Statistical Organization

166. In India which of the following taxes is levied by the state governments?

a) Excise duty on liquor
b) Capital gains tax
c) Customs tax
d) corporation tax

Answer: Excise duty on liquor

167. Which of the following is not a cash crop?

a) Jute
b) groundnut
c) jowar
d) sugarcane

Answer: jowar

168. Which among the following treaties provided for a common currency for the member countries of European Community?

a) Brussels Treaty
b) Geneva Convention
c) Maastricht Treaty
d) Treaty of Versailles

Answer: Maastricht Treaty

169. With which aspect of commerce are ‘Bulls and Bears’ associated?

a) Foreign Trade
b) Stock Exchange market
c) banking
d) international finance

Answer: Stock Exchange market

170. State Financial Corporations give assistance mainly to develop

a) small and medium scale industries
b) agricultural farms
c) cotton industry
d) large scale industries

answer: small and medium scale industries

Leave a Reply