171. In which of the following fields was the first co-operative movement in India initiated?

a) agricultural credit
b) farming activities
c) consumer co-operation
d) agricultural marketing

Answer: agricultural credit

172. Which of the following taxes is a progressive tax?

a) income tax
b) custom tax
c) sales tax
d) excise duty

Answer: income tax

173. In which year was the policy of population planning adopted by the government of India?

a) 1947
b) 1956
c) 1952
d) 1962

Answer: 1952

174. Which of the following taxes is/are levied by the Union and collected and appropriated by the states?

a) stamp duties
b) passenger and good tax
c) estate duty
d) taxes on newspapers

Answer: stamp duties

175. The terms TRIPS and TRIMS are related to


Answer: GATT

176. In which year was the new liberalized industrial policy announced in India?

a) 1989
b) 1990
c) 1991
d) 1992

Answer: 1991

177. During which Five Year Plan was the annual growth rate of National Income the lowest?

a) second plan
b) third plan
c) fifth plan
d) sixth plan

Answer: third plan

178. Chelliah Committee of 1992 deals with the overhauling of our

a) public sector undertakings
b) financial system
c) tax system
d) patents and copyrights

Answer: tax system

179. Economic planning is an essential feature of

a) capitalist economy
b) socialist economy
c) mixed economy
d) dual economy

answer: socialist economy

180. Which among the following is an essential characteristic of mixed economy?

a) co-existence of small scale and large scale industries
b) co-existence of private and public sectors
c) assigning equal importance to both agriculture and heavy industries
d) co-existence of the rich and the poor

Answer: co-existence of private and public sectors

Leave a Reply