INDIAN ECONOMY – 181 TO 190

181. What is the value of goods and services produced in a country within a year called?

a) National income at factor cost
b) net national output
c) net national product at market prices
d) gross national product at market prices

Answer: gross national product at market prices

182. Which of the following deals with economic offences?

a) MISA
b) NSA
c) TADA
d) COFEPOSA

Answer: COFEPOSA

183. In India, inflation is measured by

a) wholesale price index number
b) consumer price index for urban non-manual workers
c) consumer price index for agricultural workers
d) national income deflation

Answer: national income deflation

184. Which of the following programs meets the credit needs of poor women?

a) Mahila Samriddhi Yojna
b) Rashtriya Mahila Kosh
c) Indira Mahila Yojna
d) Mahila Samakhya Programme

Answer: Rashtriya Mahila Kosh

185. National income is the

a) Net National Product at Market price
b) Net National product at factor coast
c) net domestic product at market price
d) net domestic product at factor cost

answer: net domestic product at market price

186. Which of the following programs aims at the promotion of savings among rural women?

b) Rashtriya Mahila Kosh
c) Mahila Samriddhi Yojna
d) Indira Mahila Yojna
e) Javhar Rozgar Yojna

Answer: Mahila Samriddhi Yojna

187. What happens to marginal cost when average cost increases

a) Marginal cost is below average cost
b) Marginal cost is above average cost
c) Marginal cost is equal to average variable cost
d) Marginal cost is equal to average cost

Answer: Marginal cost is above average cost

188. Development means economic growth with

a) price stability
b) social change
c) inflation
d) deflation

Answer: social change

189. Which one of the following is more effective in controlling prices in the long run?

a) decrease in production
b) increase in production
c) decrease in the rate of interest
d) increase in the rate of employment

answer: increase in production

190. Through open market operations, the RBI purchase and sell

a) foreign exchange
b) gold
c) government securities
d) all of these

Answer: all of these

Leave a Reply