INDIAN ECONOMY – 221 TO 230

221. In India, coins and subsidiary coins are issued by

a) Union Government
b) Reserve Bank of India
c) Ministry of Finance
d) Supreme Court

Answer: Ministry of Finance

222. Which of the following is entrusted with the task of receiving all money on behalf of the Government as also with the task of making payments on their behalf?

a) State Bank of India
b) Reserve Bank of India
c) Ministry of Finance
d) Union Parliament

Answer: Reserve Bank of India

223. When was the International Monetary Fund (IMF) established?

a) 1944
b) 1945
c) 1948
d) 1950

Answer: 1944

224. Decision taken at Bretton Woods Conference led to the formation of

a) IDA
b) IMF
c) ADB
d) IFC

Answer: IMF

225. The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is better known as

a) World Bank
b) Asian Development Bank
c) IMF
d) It is known by its name

Answer: World Bank

226. Which sister organization of the World Bank provides long term loans at zero interest to the poorest developing countries?

a) Asian Development Bank
b) IMF
c) International Developmental Association
d) International Finance Corporation

Answer: International Developmental Association

227. The International Finance Corporation (IFC) was established in?

a) 1956
b) 1972
c) 1985
d) 1960

Answer: 1956

228. Where is the headquarters of Asian Development Bank (ADB) situated?

a) Manila
b) Delhi
c) Bangkok
d) Hong Kong

Answer: Manila

229. Which sister organization of the World Bank helps private activity in developing countries by financing projects with long-term capital in the form of equity and loans?

a) Asian Development Bank
b) IMF
c) International Developmental Association
d) International Finance Corporation

Answer: International Finance Corporation

230. Who is known as the ‘Father of Economics’?

a) Adam Smith
b) Chanakya
c) Machiavelli
d) None of these

Answer: Adam Smith

Leave a Reply