INDIAN ECONOMY – 241 TO 250

241. Which certification indicates a guarantee of quality for agricultural food products like ghee, honey, etc.?

a) ISI
b) Agmark
c) BIS
d) All of above

Answer: Agmark

242. Who was the first chairman of the Planning Commission?

a) Dr. S. Radhakrishnan
b) Jawaharlal Nehru
c) Dr. Rajendra Prasad
d) Dr. M. Vishveshwaraya

Answer: Jawaharlal Nehru

243. Who is the Deputy Chairman of Planning Commission at present?

a) Montek Singh Ahluwalia
b) B Balakrishnan
c) Manmohan Singh
d) Anil Kakodkar

Answer: Montek Singh Ahluwalia

244. In India farm credit is regulated by

a) SBI
b) RBI
c) NABARD
d) Union Government

Answer: NABARD

245. The term of the 11th Five Year Plan is

a) 2007 – 2012
b) 2005 – 2010
c) 2008 – 2013
d) 2006 – 2011

Answer: 2007 – 2012

246. When was the Tata Iron & Steel Company set up at Jamshedpur?

a) 1907
b) 1911
c) 1914
d) 1921

Answer: 1907

247. In terms of size what position does the Indian economy occupy in the world?

a) 10th
b) 12th
c) 7th
d) 9th

Answer: 12th

248. When was the General Insurance Corporation of India formed?

a) 1982
b) 1972
c) 1956
d) 1935

Answer: 1972

249. Which Five-Year Plan had adopted ‘Removal of Poverty’ as its foremost objective?

a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Sixth

Answer: Sixth

250. During the financial year 2007- 08 India recorded a GDP growth of

a) 8%
b) 8.5%
c) 9.1%
d) 9.7%

Answer: 9.1%

Leave a Reply