251. The economic liberalization was introduced in

a) 1991
b) 1990
c) 1985
d) 1988

Answer: 1991

252. Which industry provides the largest employment in India?

a) Chemicals
b) Textiles
c) Iron and steel
d) Jute

Answer: Textiles

253. The highest denomination banknote being in circulation in India is

a) 500 rupee note
b) 1000 rupee note
c) 5000 rupee note
d) 2000 rupee note

Answer: 1000 rupee note

254. Which period did the First Five-year Plan cover?

a) 1947-52
b) 1951-56
c) 1950-55
d) 1952-57

Answer: 1951-56

255. Who finally approves the Five-Year Plan?

a) The President
b) The Prime Minister
c) The National Development Council
d) The Planning Commission

Answer: The National Development Council

256. When was the Decimal currency system introduced in India?

a) January 1955
b) April 1955
c) April 1951
d) April 1957

Answer: April 1957

257. The Indian rupee is a legal tender in two other countries. One is Nepal. The other is

a) Pakistan
b) Sri Lanka
c) Bhutan
d) Afghanistan

Answer: Bhutan

258. Kerala’s shores are famous for the deposits of

a) Copper
b) Coal
c) Thorium
d) Iron ore

Answer: Thorium

259. Which of the following taxes is the largest source of revenue for the Government of India?

a) Excise
b) Customs
c) Income tax
d) Corporation tax

Answer: Excise

260. The National Stock Exchange (NSE) is located at

a) Mumbai
b) New Delhi
c) Madras
d) Calcutta

Answer: Mumbai

Leave a Reply