271. In which of the following year was the mining of coal started in India?

a) 1775
b) 1774
c) 1800
d) 1805

Answer: 1774

272. Which of the following is India’s biggest dam?

a) Bhakra Nangal
b) Hirakud
c) Farakka
d) Pong Dam

Answer: Bhakra Nangal

273. On which river is the Pong Dam hydro electric power project built?

a) Ganga
b) Ravi
c) Beas
d) Hughly

Answer: Beas

274. In India which crop is sown on the largest area?

a) Jowar
b) wheat
c) tobacco
d) rice

Answer: rice

275. Bakra Nangal is a joint project of Haryana, Punjab and Rajasthan. On which river is this built?

a) Yamuna
b) Sindhu
c) Sutlej
d) Ravi

Answer: Sutlej

276. On which river is the Hirakud dam built?

a) Godavari
b) Kaveri
c) Mahanadi
d) Narmada

Answer: Mahanadi

277. On which river is the Tehri dam built?

a) Alakananda
b) Bhagirathi
c) Ganga
d) Hooghly

Answer: Bhagirathi

278. Which Indian state leads in the production of rubber?

a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Gujarat

Answer: Kerala

279. Which Indian state tops in the production of gypsum?

a) Gujarat
b) Rajasthan
c) Kerala
d) Karnataka

Answer: Rajasthan

280. Into how many PIN code zones is India divided?

a) eight
b) seven
c) six
d) nine

Answer: eight

Leave a Reply