INDIAN ECONOMY – 31 TO 40

31. ‘Sensitive sector’ as defined by RBI inc1ude(s)–
(A) Capital Market
(B) Real Estate
(C) Commodities
(D) All of the above

Answer: All of the above

32. NT PC has decided to set up its first overseas power plant in–
(A) Mauritius
(B) Sri Lanka
(C) Indonesia
(D) Kenya

Answer: Sri Lanka

33. Which of the following report has the Theme ‘JOB’ ?
(A) Human Development Report 2013
(B) World Development Report 2013
(C) World Investment Report 2013
(D) None of the above

Answer: World Development Report 2013

34. 1 Which of the following is a group of Kharif crops?
(A) Jwar, Bajra, Rice, Cotton, Jute, Gram
(B) Wheat, Barley, Gram, Sesame
(C) Rice, Millet, Maize, Cotton
(D) Groundnut, Bajra, Barley, Gram, Sesame

Answer: Rice, Millet, Maize, Cotton

35. Which is the first Export Processing Zone declared as Free Trade Zone in India?
(A) Santacruz
(B) Kandla
(C) Falta
(D) Noida

Answer: Santacruz

36. India’s official anti-monopoly body, the Competition Commission of India (CCI) has finally become operational w.e.f.–
(A) April 1, 2009
(B) May 20, 2009
(C) May 22, 2009
(D) May 30, 2009

Answer: May 20, 2009

37. Which of the following state has decided to constitute ‘Innovation Council’ on the lines of National Innovation Council constituted by the centre government?
(A) Haryana
(B) Gujarat
(C) Kamataka
(D) Maharashtra

Answer: Haryana

38. Which State produces maximum Soyabean?
(A) Madhya Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Bihar
(D) Rajasthan

Answer: Madhya Pradesh

39. The Federal Reserve is an important organisation of which country?
(A) The United States of America
(B) The European Union
(C) England
(D) France

Answer: The United States of America

40. CSO has changed the base year for National Accounting from 1999-2000 to 2004-2005. How many times the base year has been changed so far since independence?
(A) Four times
(B) Five times
(C) Six times
(D) Seven times

Answer: Six times

Leave a Reply