INDIAN ECONOMY – 41 TO 50

41. World Communication Day is observed on–
(A) May 15
(B) May 16
(C) May 17
(D) May 18

Answer: May 17

42. Which institution is known as ‘soft loan window’ of World Bank ?
(A) IFC
(B) IDA
(C) IMF
(D) Indian Development Forum

Answer: IDA

43. NOAPS has been renamed as Indira Gandhi Old Age Pension Scheme with its extended scope. Now this scheme will include all old age persons–
(A) Living below poverty line
(B) Above 60 years age
(C) Above 65 years age
(D) Both (A) and (C)

Answer: Both (A) and (C)

44. Which Nationalised Commercial Bank has launched signature based debit card scheme?
(A) Bank of Baroda
(B) Punjab National Bank
(C) Central Bank of India
(D) Indian Bank

Answer: Punjab National Bank

45. OTCEI is–
(A) Atomic Submarine of China
(B) Economic Policy of USA
(C) An Indian Share Market
(D) A defence research organisation

Answer: An Indian Share Market

46. Which among the following represents a decrease in the Owner’s equity?
[A]Issue of Bonus Shares
[B]Redemption of the Debentures
[C]Redemption of the Preference Shares
[D]Purchase of the Building Explanation

Answer: Redemption of the Debentures

47. Which among the following will be a debit entry in India’s balance of payments?
[A]Imports of goods by India.
[B]Income of Indian investments abroad.
[C]Receipts of transfer payments.
[D]Exports of services by India.

Answer: Income of Indian investments abroad.

48. Which among the following states leads in the Infant Mortality Rate in India?
[A]Odisha
[B]Uttar Pradesh
[C]Madhya Pradesh
[D]Assam

Answer: Madhya Pradesh

49. Yashaswini rural healthcare scheme is being implemented in which among the following states of India?
[A]Andhra Pradesh
[B]Karnataka
[C]Himachal Pradesh
[D]Tamil Nadu

Answer: Karnataka

50. Which among the following states of India is running the Dhanwantari Yojana in the healthcare sector? [A]Haryana
[B]Rajasthan
[C]Madhya Pradesh
[D]Uttar Pradesh

Answer: Madhya Pradesh

Leave a Reply