INDIAN ECONOMY – 51 TO 60

51. Which of the following has become the first Regional Rural Bank issuing debit card in the country ?
(A) Punjab Gramin Bank
(B) Nainital/Almora RRB
(C) Kashi Gomti Sanyukta Gramin Bank
(D) Barodo RRB

Answer: Kashi Gomti Sanyukta Gramin Bank

52. CAPART is related with–
(A) Assisting and evaluating rural welfare programmes
(B) Computer hardware
(C) Consultant service of export promotion
(D) Controlling pollution in big industries

Answer: Assisting and evaluating rural welfare programmes

53. Note issuing deptt. of RBI should always possess the minimum gold stock of worth–
(A) Rs. 85 crore
(B) Rs. 115 crore
(C) Rs. 200 crore
(D) None of these
Answer: Rs. 115 crore

54. Interest Rate Policy is a part of–
(A) Fiscal Policy
(B) Industrial Policy
(C) Monetary Policy
(D) None of the above

Answer: Monetary Policy

55. Which among the following sectors has largest contribution in Gross Domestic Savings in India?
[A]Public Sector
[B]Households
[C]Private Sector Corporates
[D]Unorganized Sector

Answer: Households

56. Consumer Protection Act (CORPA) was implemented in

A. 1985
B. 1986
C. 1987
D. 1988

Answer: 1986

57. Which tax is collected by Panchayats?

A. Sales tax
B. Tax on local fairs
C. Land Revenue
D. Custm Duty

Answer:B- Tax on local fairs

58. National Rural Development Institute is situated at

A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Shimla
D. Patna

Answer:A- Hyderabad

59. RBI was nationalised on

A. 1945
B. 1947
C. 1949
D. 1959

Answer:C – 1949

60. National Rural Development Institute is situated at

A. Patna
B. Shimla
C. Hyderabad
D. New Delhi

Answer:C – Hyderabad

Leave a Reply