INDIAN ECONOMY – 61 TO 70

61. The richest country in the world is

A. Japan
B. Russia
C. Kuwait
D. USA

Answer:C – Kuwait

62. Who introduced cooperative society in India?

A. Lord Curzon
B. Lord Wavell
C. Lord Rippon
D. Lord Cornwallis

Answer:A- Lord Curzon

63. The country without income tax is

A. Nepal
B. Kuwait
C. Burma
D. Singapore

Answer:B- Kuwait

64. The most important oil producing district in India is

A. Digboi
B. Naharkatia
C. Jwalamukhi
D. Ankleshwar

Answer:C – Jwalamukhi

65. Which is not a Kharif Crop ?
a. Jowar
b. Maize
c. Groundnut
d. Wheat

Answer: Option D – Wheat

66. The data of estimation of India’s National income is issued by ?
a. Planning Commision
b. National Data Center
c. Central Statistical Organsation
d. None of above

Answer: Option C – Central Statistical Organsation

67. The basis of determining dear-ness allowance to employees in India is–
(A) National Income
(B) Consumer Price Index
(C) Standard of Living
(D) Per Capita Income

Answer: Consumer Price Index

68. SJSRY belongs to–
(A) Urban areas
(B) Rural areas
(C) Semi-urban areas
(D) All of the above

Answer: Urban areas

69. What is ‘Hawala’ ?
(A) Full details of a subject
(B) Illegal transactions of foreign exchange
(C) Illegal trading of shares
(D) Tax evasion

Answer: Illegal transactions of foreign exchange

70. Which of the following public sector enterprize does not possess Maharatna Status given to four Navratna companies?
(A) SAIL
(B) BHEL
(C) ONGC
(D) NTPC

Answer: BHEL

Leave a Reply