INDIAN ECONOMY – 71 TO 80

71. Which states have not yet established any RRB ?
(A) Sikkim and Goa
(B) Bihar and Rajasthan
(C) Sikkim and Arunachal Pradesh
(D) Nagaland

Answer: Sikkim and Goa

72. Croatia w.e.f. July 2013 joined European Union as–
(A) 26th member
(B) 27th member
(C) 28th member
(D) 29th member

Answer: 28th member

73. Which of the first subsidiary bank of SBI was merged with State Bank of India?
(A) State Bank of Indore
(B) State Bank of Patiala
(C) State Bank of Hyderabad
(D) State Bank of Saurashtra

Answer: State Bank of Saurashtra

74. Newly inaugurated helpline ‘Udyami’ is to assist–
(A) Micro, Small and Medium enterprises
(B) Large capital industries
(C) Only female entrepreneur
(D) Farmers introducing technology in farming

Answer: Micro, Small and Medium enterprises

75. On which one of the following ‘Head of Expenses’, the expenses of the Govt. of India are highest?
(A) Food Subsidy
(B) Oil Subsidy
(C) Fertiliser Subsidy
(D) POL Subsidy

Answer: Food Subsidy

76. Durgapur Steel Plant was constructed with the assistance given by–
(A) Britain
(B) France
(C) USA
(D) Germany

Answer: Britain

77. The concept of Economic Planning in India is derived from ?
a. USA
b. UK
c. Australia
d. Russia

Answer: Option D- Russia

78. First five year plan in India was from
a. 1947 – 1952
b. 1949 – 1954
c. 1950 – 1955
d. 1951 – 1956

Answer: Option D – 1951 – 1956

79. First five year plan was based on ?
a. Herold -Domar Model
b. P.C. Mahalanobis Model
c. Both of above
d. None of above

Answer: Option A- Herold -Domar Model

80. Which five year plan is also known as “Gadgil Yojana” ?
a. Second Five Year Plan
b. Third Five Year Plan
c. Fourth Five Year Plan
d. Fifth Five Year Plan

Answer: Option B- Third Five Year Plan

Leave a Reply