INDIAN ECONOMY – 81 TO 90

81. Which five year plan focused on “Growth with social justice and equity”.
a. Ninth Five Year Plan
b. Eight Five Year Plan
c. Seventh Five Year Plan
d. Sixth Five Year Plan

Answer: Option A- Ninth Five Year Plan

82. Which year was declared as Year of Passenger Service with a smile by the Ministry of Railway?
(A) 2003-04
(B) 2004-05
(C) 2005-06
(D) 2006-07

Answer: 2006-07

83. Which state produces maximum rice in the country ?
(A) West Bengal
(B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra

Answer: West Bengal

84. Which States produces maximum pulses in the country ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Maharashtra

Answer: Madhya Pradesh

85. The new software application Sandesh Pathak has been developed for–
(A) Media
(B) Farmers
(C) Tourists
(D) Blinds

Answer: Farmers

86. Planning Commission was constituted on ?
a. 15 March, 1948
b. 15 March, 1949
c. 15 March, 1950
d. 15 March, 1951

Answer: Option C – 15 March, 1950

87. National Development Council was constituted on
a. 2 August, 1952
b. 6 August, 1952
c. 8 August, 1952
d. 12 August, 1952

Answer: Option B- 6 August, 1952

88. The bank which has the highest number of branches in the world is

A. Canara Bank
B. State Bank of India
C. London Bank
D. Bank of Baroda

Answer:B – State Bank of India

89. India is the leading exporter of

A. Tea
B. Mica
C. Manganese
D. Jute

Answer:A – Tea

90. Nachiket Mor committee has submitted its recommendations which are related to–
(A) Insider Trading
(B) Financial Inclusion
(C) Micro Financing
(D) None of the above

Answer: Financial Inclusion

Leave a Reply