INDIAN ECONOMY – 91 TO 100

91. During the year 2013, India has overtaken Japan in crude oil Import and became the. largest crude oil importing country in the world.
(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

Answer: Third

92. Meera Seth Committee was related to–
(A) Development of Handlooms
(B) Sex-differentiation in employment
(C) Abolition of Child Labour
(D) Welfare of Working Women

Answer: Development of Handlooms

93. How many public sector companies have been included in ‘CPSEETF’ ?
(A) 5
(B) 7
(C) 10
(D) 12

Answer: 7

94. In India which source of irrigation is widely used

A. Wells
B. Canals
C. Rivers
D. Tanks

Answer:B – Canals

95. The former name of Reserve Bank of India was

A. National Bank of India
B. State Bank of India
C. Imperial Bank of India
D. Central Bank of India

Answer:D -Central Bank of India

96. What is NASO ?
a. National Agriculture Science Organisation
b.National Agriculture Study Organisation
c. National Auto Science Organisation
d. National Sample Survey Organisation

Answer: Option D- National Sample Survey Organisation

97. When community development programme (CDP) started ?
a. 1952
b. 1953
c. 1954
d. 1955

Answer: Option A- 1952

98. Green Revolution started in
a. 1964-65
b. 1965-66
c. 1966-67
d. 1967-68

Answer: Option C- 1966-67

99. According to World Economic Outlook Update of IMF, India is likely to register an economic growth rate of ….. per cent during the financial year 2013-14.
(A) 4.4%
(B) 4.6%
(C) 4.8%
(D) 5.0%

Answer: 4.6%

100. Which of the following sectors has been estimated to have the negative growth rate during 2013-14 ?
(A) Manufacturing
(B) Construction
(C) Electricity, gas and water supply
(D) None of the above

Answer: Manufacturing

Leave a Reply