INDIAN GEOGRAPHY – 1 TO 10

1. The river which forms the waterfalls Sivasamudram is

A. Bhavani
B. Vaigai
C. Noyyal
D. Cauvery

Answer:D – Cauvery

2. The country with the largest population of Muslims is

A. Pakistan
B. Bangladesh
C. Indonesia
D. Saudi Arabia

Answer:C – Indonesia

3. The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river

A. Ganga
B. Cauvery
C. Narmada
D. Godavari

Answer: Option D – Godavari

4. The percentage of irrigated land in India is about

A. 45
B. 65
C. 35
D. 25

Answer: Option C – 35

5. The state which stands first in per capita income is

A. Punjab
B. Kerala
C. Bihar
D. Maharashtra

Answer:A – Punjab

6. Silver is found in

A. Karnataka
B. Bihar
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Answer:A – Karnataka

7. The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

A. north of Tropic of Cancer
B. south of the Equator
C. south of the Capricorn
D. north of the Equator

Answer: Option D – north of the Equator

8. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

A. the Palghat gap
B. the Bhorghat pass
C. the Thalgat pass
D. the Bolan pass

Answer: Option A – the Palghat gap

9. Aluminium is abundantly found in

A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. West Bengal
D. Kerala

Answer:D – Kerala

10. Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?

I. Higher per acre field of sugarcane
II. Higher sucrose content of sugarcane
III. Lower labour cost
IV. Longer crushing period

A. I and II
B. I, II and III
C. I, III and IV
D. I, II and IV

Answer: Option D – I, II and IV

Leave a Reply