100. The most ideal region for the cultivation of cotton in India is

A. the Brahmaputra valley
B. the Indo-Gangetic valley
C. the Deccan plateau
D. the Rann of Kutch

Answer: Option C – the Deccan plateau

101. Which of the following are true with respect to the Indian Peninsular Plateau?

I. The southern plateau block is formed mainly of granite and gneiss
II. The Deccan lava plateau is an elevated tableland consisting of horizontally arranged lava sheets
III. The Malwa plateau dominates the Vindhyam scraps, forming the northern flank of the plateau
IV. The trough of the Narmada and Tapti are interposed between the Vindhyan and the Satpura ranges
A. I, II and III
B. I and II
C. I, II, III and IV
D. I, III and IV

Answer: Option C – I, II, III and IV

102. The state having largest area of forest cover in India is ?

Ans : Madhya Pradesh

103. Which year is called a Great Divide in the demographic history in India?

Ans : 1921

104.Which is the only state in India that produces saffron?

Ans : Jammu and Kashmir

105. Three important rivers of the India subcontinent have their sources near the Mansarover Lake in the Great Himalayas.

Ans : Brahmaputra, Indus and Sutlej

106. The zonal soil type pf penisular India belongs to ?

Ans : Red soil

107. Which of the following types of soil are mostly confined to river basins and coastal plains of India?

A. Alluvial soils
B. Black soils
C. Laterite soils
D. Red soils

Answer: Option A – Alluvial soils

108. The two states of India, most richly endowed with iron ore, are

A. Bihar and Orissa
B. Madhya Pradesh and Orissa
C. Bihar and West Bengal
D. Madhya Pradesh and West Bengal

Answer: Option A – Bihar and Orissa

109. The most fertile region of India is

A. the Himalayas
B. the central Highlands
C. the Indo-Gangetic plain
D. peninsular plateau

Answer: Option C -the Indo-Gangetic plain

110. Which of the following groups accounts for over 90 per cent of India’s annual coal production?

A. Bihar, Orissa and West Bengal
B. Bihar, Orissa and Madhya Pradesh
C. Orissa, Madhya Pradesh and Tamil Nadu
D. West Bengal, Madhya Pradesh and Tamil Nadu

Answer: Option A – Bihar, Orissa and West Bengal

Leave a Reply