INDIAN GEOGRAPHY – 11 TO 20

11. Haziranga sanctuary is in

A. Assam
B. Bihar
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Answer:A – Assam

12. The principal copper deposits of India lie in which of the following places?

A. Hazaribag and Singbhum of Bihar
B. Khetri and Daribo areas of Rajasthan
C. Anantapur in Andhra Pradesh
D. Siwaliks in Uttar Pradesh and in Karnataka

Answer: Option A – Hazaribag and Singbhum of Bihar

13. The region around South Pole is known as

A. Equator
B. Arctic
C. Antarctic
D. Capricorn

Answer:C – Antarctic

14. The Yarlung Zangbo river, in India, is known as

A. Ganga
B. Indus
C. Brahmaputra
D. Mahanadi

Answer: Option C – Brahmaputra

15. Delhi is on the banks of

A. Tapti
B. Ganges
C. Sutlej
D. Yamuna

Answer:D- Yamuna

16. The Salal Project is on the river

A. Chenab
B. Jhelum
C. Ravi
D. Sutlej

Answer: Option A – Chenab

17. In which part of India is known as the Land of Sunrise?

A. Meghalaya
B. Nandhadevi
C. Kanchenjunga
D. Arunachal Pradesh

Answer:D – Arunachal Pradesh

18. The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is

A. North-eastern zone
B. North-western zone
C. Southern zone
D. None of the above

Answer: Option C – Southern zone

19.The highest waterfall of the world is

A. Jog Falls
B. Angel
C. Gavarine
D. Ribbon

Answer:B -Angel

20. The percentage of earth surface covered by India is

A. 2.4
B. 3.4
C. 4.4
D. 5.4

Answer: Option A -2.4

Leave a Reply