111. The significant shifts in Indian agriculture during green revolution include

A. non-food grains reported some spectacular progress and shift in the cropping pattern
B. major food grains, in the eastern regions productions decreased and in the northern states increased
C. both (a) and (b)
D. None of the above

Answer: Option C – both (a) and (b)

112. Which food grain crop is occupied the largest part of the cropped area in India?

Ans : Rice

113. The number of major languages, recognized in the Indian Union as official language, are

Ans : 22

114. Which state in India has the largest number of district?

Ans : Uttar Pradesh

115. The oldest rocks in India are reported from

Ans : Dharwar region, Karnataka

116.which atomic power station in India is built completely indigenously?

Ans : Kalpakkam

117. The number of major ports in India is

A. 5
B. 8
C. 13
D. 15

Answer: Option C – 13

118. Which of the following is a peninsular river of India?

A. Gandak
B. Kosi
C. Krishna
D. Sutlej

Answer: Option C – Krishna

119. Which of the following is the most important raw material for generation of power in India?

A. Coal
B. Mineral Oil
C. Natural Gas
D. Uranium

Answer: Option A – Coal

120. When it is noon IST at Allahabad in India, the time at Greenwich, London, will be

A. midnight ,GMT
B. 1730 hours
C. 0630 hours
D. None of the above

Answer: Option C – 0630 hours

Leave a Reply