121. Which country has the largest coast line?

B. Australia
C. Canada
D. India

Answer: Option C – Canada

122. Guwahati is situated on the banks of river?
(A) Brahmaputra
(B) Ganga
(C) Yammuna
(D) Godavari

Answer: Brahmaputra

123. The Gulf of Mannar is situated along the coast which state in India?
(A) Karnatka
(B) Kerala
(C) Andhra Pradesh
(D)Tamil Nadu

Answer: Tamil Nadu

124. The city of Nasik is situated on the banks of which river in India?
(A) Krishna
(B) Godavari
(C) Koshi
(D) Yammuna

Answer: Godavari

125. Which one of the following pairs is correctly matched—
(A) Haldia : Orissa
(B) Jamnagar : Maharashtra
(C) Numaligarh : Gujarat
(D) Panangudi : Tamil Nadu

Answer: Panangudi : Tamil Nadu

126. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Kaveri
(D) Tapi

Answer: Krishna

127. The river Godavari is often referred to as Vridha Ganga because

A. it is the older river of India
B. of its large size and extent among the peninsular rivers
C. there are a fairly large number of pilgrimage centres situated on its banks
D. its length is nearly the same as that of the river Ganges

Answer: Option B – of its large size and extent among the peninsular rivers

128. The scarcity or crop failure of which of the following can cause a serious edible oil crisis in India?

A. coconut
B. Groundnut
C. Linseed
D. Mustard

Answer: Option B – Groundnut

The pennines (Europe), Appalachians (America) and the Aravallis (India) are examples of

A. old mountains
B. young mountains
C. fold mountains
D. block mountains
Answer & Explanation
Answer: Option A

Leave a Reply