INDIAN GEOGRAPHY – 161 TO 170

161. Which are the ports in Tamil Nadu ?

Answer: Chennai , Tuticorin ports, Ennore Port

162. Which is the Oldest port in India ?

Answer: Chennai

163. Which is the Southern most port in India ?

Answer: Tuticorin ports

164. Which is the newest port in India ?

Answer: Port Blair

165. Which one of the following Indian rivers forms an estuary ?
(A) Godavari
(B) Kaveri
(C) Tapi
(D) Mahanadi

Answer: Tapi

166. Where is Thattekad Bird Sanctuary located ?
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh

Answer: Kerala

167. In which one of the following states of India is the Pamayangtse Monastery situated ?
(A) Nagaland
(B) Himachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Arunachal Pradesh

Answer: Sikkim

168. Assertion (A) : The Gangatic plains are among the most beautiful agricultural areas of the world.
Reason (R) : The Gangetic plains contain predominatly regur soil.
Codes :
(A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are individually true but R is not the correct explaination of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: A is true but R is false

169. The main streams of river Ganga which flows beyond Farakka is known as?
(A) Bhagirathi
(B) Padma
(C) Hooghly
(D) Suvarna Rekha

Answer: Padma

170. The length of the Indian coast line is—
(A) 5000 km
(B) 5500 km
(C) 7516·6 km
(D) 5800 km

Answer: 7516·6 km

Leave a Reply