171. How many National waterways are there in India ?
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 9

Answer: 9

172. In the Uttar Pradesh and Madhya Pradesh states, the joint “Rajghat River Valley Project” is launched on—
(A) Ken River
(B) Son River
(C) Chambal River
(D) Betwa River

Answer: Betwa River

173. Which of the following rivers have almost the same point of emerging ?
(A) Brahmaputra and Ganga
(B) Tapi and Beas
(C) Brahmaputra and Indus
(D) Indus and Ganga

Answer: Brahmaputra and Indus

174. In which state of India is the maximum area irrigated by tube wells ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Bihar
(C) Rajasthan
(D) Uttar Pradesh

Answer: Uttar Pradesh

175. Study of the Universe is known as ?
A. Sociology
B. Cosmology
C. Universology
D. Petology

Answer: Option B -Cosmology

176. Big Bang theory explains ?
A. Origin of Universe.
B. Origin of Sun.
C. Laws of physics.
D. None of above.

Answer: Option A -Origin of Universe.

177. Big Bang was an explosion that occurred ?
A. 10 Billion years ago
B. 15 Billion years ago
C. 20 Billion years ago
D. 25 Billion years ago

Answer: Option B – 15 Billion years ago

178. Which is correct order of solar system starting from Sun ?
A. Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune
B. Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
C. Mercury, Venus, Mars, Earth, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
D. Mercury, Venus, Earth, Jupiter, Mars, Saturn, Uranus, Neptune

Answer: Option A – Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune

179. Which Planet is dwarf planet
A. Mercury
B. Pluto
C. Mars
D. Uranus

Answer: Option B – Pluto

180. Diameter of Sun is ?
A. 12 Lakh kms
B. 13 Lakh kms
C. 14 Lakh kms
D. 15 Lakh kms

Answer: Option C -14 Lakh kms

Leave a Reply