INDIAN GEOGRAPHY – 181 TO 190

181. Great Indian Peninsula ends in Indian Ocean with ____________ being its southernmost tip.

a.) Cape Comorin
b.) Cape town
c.) Capricorn
d.) Tropic of Cancer

Answer: Cape Comorin

182. Which mountains bound India to the north of Kashmir?

a.) Muztagh Ata
b.) Aghil
c.) Kunlun
d.) All the above

Answer: All the above

183. Which mountains lie to the east side of Himachal Pradesh and northern side of Uttarakhand?

a.) Zaskar
b.) Kunlun
c.) Himalayas
d.) Aghil

Answer: Zaskar

184. India is separated from Srilanka by –

a.) Gulf of Mannar
b.) Palk Strait
c.) Both a and b
d.) None of the above

Answer: Both a and b

185. Which hills join the chain of Mizo and Arakan Hills running north-south?

a.) Garo
b.) Khasi
c.) Jaintia and Naga
d.) All the above

Answer: All the above

186. Which planet is biggest in size in solar system ?
A. Mercury
B. Venus
C. Neptune
D. Jupiter

Answer: Option D – Jupiter

187. Which planet is smallest in size in solar system ?
A. Mercury
B. Venus
C. Mars
D. Saturn

Answer: Option A – Mercury

188. Which planet is brightest ?
A. Mercury
B. Venus
C. Mars
D. Neptune

Answer: Option B – Venus

189. Which planet is also known as Red planet ?
A. Mercury
B. Mars
C. Venus
D. Jupiter

Answer: Option B – Mars

190. “Titan” is satellite of ?
A. Mercury
B. Earth
C. Venus
D. Saturn

Answer: Option D – Saturn

Leave a Reply