INDIAN GEOGRAPHY – 201 TO 210

201. Rockies mountain is in which continent ?
a. Asia
b. Africa
c. North America
d. South America

Answer: Option C -North America

202. The canals of Kerala state are—
(A) Canals of Nagarjunasagar irrigation works
(B) Canals of Rampadsagar irrigation works
(C) Canals of Mangalam irrigation scheme
(D) Canals of the Mettur irrigation scheme

Ans : (C)- Canals of Mangalam irrigation scheme

203. In which of the following state is Tungabhadra project of irrigation?
(A) Bihar
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Maharashtra

Ans : (B)- Andhra Pradesh

204. How much part of India is irrigated by canals?
(A) 42%
(B) 60%
(C) 80%
(D) 25%

Ans : (A)- 42%

205. From where the Sirhind canal takes off?
(A) At Okhla near Delhi
(B) From Fire-lake at Khadakwesla
(C) From Gomati at Banbansa
(D) From the SutIej at Rupar

Ans : (D)- From the SutIej at Rupar

206. Where is Krishnaraja Sagar?
(A) In Kota
(B) In Udaipur
(C) In Mysore
(D) In Hyderabad

Ans : (C)- In Mysore

207. The number of wells in South India is very low because—
(A) The people of South India do not like to take water from wells
(B) Wells are difficult to dig because of hard rock underneath the thin layer of the soil
(C) There is too much rainfall therefore wells are not needed
(D) The people of South India do not know how to dig wells

Ans : (B)- Wells are difficult to dig because of hard rock underneath the thin layer of the soil

208. For the production of wheat there should be—
(A) Cool and wet climate during its growing period but hot climate during the ripening period
(B) Sufficient heat but very little rainfall
(C) Sufficient heat and heavy rainfall
(D) Hot climate during the growing period but cool climate during the ripening period

Ans : (A)- Cool and wet climate during its growing period but hot climate during the ripening period

209. During the summer monsoon the Himalayas have rains on their—
(A) Southern and western slopes
(B) Northern and eastern slopes
(C) Northern and western slopes
(D) Southern and eastern slopes

Ans : (D)- Southern and eastern slopes

210. Which one of the following rivers originates from Amarkantak ?
(A) Son river
(B) Mahanadi
(C) Godavari river
(D) Sutlej river

Ans : (A)- Son river

Leave a Reply