21. The India’s highest annual rainfall is reported at

A. Namchi, Sikkim
B. Churu, Rajasthan
C. Mawsynram, Meghalaya
D. Chamba, Himachal Pradesh

Answer: Option C – Mawsynram, Meghalaya

22. The refineries are Mathura, Digboi and Panipat are set up by

A. Indian Oil Corporation Ltd.
B. Hindustan Petroleum Corporation Ltd.
C. Bharat Petroleum Corporation Ltd.
D. Crude Distillation unit of Madras Refineries Ltd.

Answer: Option A – Indian Oil Corporation Ltd.

23. The deepest lake in the world is

A. Wular Lake
B. Lake Superior
C. Victoria Nyanza
D. Baikal Lake

Answer:D – Baikal Lake

24. What is the predominant type of Indian agriculture?

A. Commercial agriculture
B. Extensive agriculture
C. plantation agriculture
D. subsistence agriculture

Answer: Option D – subsistence agriculture

25. The capital city reputed to be the oldest in the world is

A. Rome
B. Damascus
C. Alexandria
D. Athens

Answer:D – Athens

26. Ramagundam is in

A. Bihar
B. Andhra Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh

Answer:B- Andhra Pradesh

27. The Radcliffe line is a boundary between

A. India and Pakistan
B. India and China
C. India and Myanmar
D. India and Afghanistan

Answer: Option A – India and Pakistan

28. Which of the following has a potential for harnessing of tidal energy in India?

A. Gulf of Cambay
B. Gulf of Mannar
C. Backwaters of Kerala
D. Chilka lake

Answer: Option A- Gulf of Cambay

29. Gol Gumbaz is

A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Andhra Pradesh

Answer:B- Karnataka

30. The farthest planet from the Sun is

A. Venus
B. Mars
C. Neptune
D. Pluto

Answer:D- Pluto

Leave a Reply