211. The rivers of South India are—
(A) Suitable for hydro electricity
(B) Suitable sources of canals
(C) Full of water throughout the year
(D) Suitable for nevigation

Ans : (A) -Suitable for hydro electricity

212. Raining in Mumbai is—
(A) Mostly in summer
(B) Mostly in winter
(C) Throughout the year evenly
(D) Very rare

Ans : (A)- Mostly in summer

213. The Climate of India is—
(A) Mediterrian type
(B) Equatorial type
(C) Desert type
(D) Monsoon type

Ans : (D) – Monsoon type

214. If Aravalli ranges were from east to west—
(A) There would be no difference at all
(B) Bengal would have been the dry area
(C) The western Rajasthan would never have been a desert
(D) Uttar Pradesh wold have been a desert

Ans : (C) – The western Rajasthan would never have been a desert

215. The range of temperature of Mathura in comparison of Kolkata is—
(A) Too much
(B) Too little
(C) Zero
(D) Uniform

Ans : (A) -Too much

85. The moist air masses that cause winter rains in the north-western region of India are part of—
(A) Trade winds
(B ) Westerlies
(C) Local disturbances
(D) Retreating monsoons
Ans : (B)

86. The chief production in region having black soil is—
(A) Cotton
(B) Rice
(C) Wheat
(D) Tea
Ans : (A)

87. Which one of the following soils found in India is the most useful for agriculture?
(A) Black or regur soil
(B) Alluvial soil
(C) Red and yellow soil
(D) Marshy soil
Ans : (B)

88. Kaziranga, the famous sanctuary of Assam is famous for—
(A) Rhinoes
(B) Tigers
(C) Lions
(D) Elephants
Ans : (A)

89. Sindri manufactures—
(A) Silk
(B) Paper
(C) Steel
(D) Fertilizers
Ans : (D)

90. Which one of the following forests is found in Sundarbans ?
(A) Evergreen forests
(B) Coniferous forests
(C) Coastal forests
(D) Deciduous forests

Ans : (C) – Coastal forests

Leave a Reply