INDIAN GEOGRAPHY – 221 TO 230

221. The leaves of the plants of desert forests are—
(A) Pointed in shape
(B) Small sized and thorny
(C) Long
(D) Broad

Ans : (B)- Small sized and thorny

222. Railway coaches are made from—
(A) Shisham
(B) Deodar
(C) Teak
(D) Pine

Ans : (B)- Deodar

223. Which one of the following is the biggest producer of rice?
(A) West Bengal
(B) Punjab
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan

Ans : (A) -West Bengal

224. What type of trees are found in the monsoon region?
(A) Broad leaf deciduous trees
(B) Evergreen trees
(C) Conifers
(D) Thorny bushes

Ans : (A)- Broad leaf deciduous trees

225. What type of climate is required for sugarcane?
(A) Dry and hot
(B) Hot and wet
(C) Cold and dry
(D) Cold and wet

Ans : (B)- Hot and wet

226. Sri Harikota situated in Andhra Pradesh is famous for—
(A) National Remote Sensing Agency
(B) Vikram Sarabhai Space Centre
(C) Satellite Control Centre
(D) Satellite Trackings and Ranging Station

Ans : (C)- Satellite Control Centre

227. A high ratio of non-workers to workers, as we have in India indicates—
(A) High degree of cultural development
(B) A State of self-sufficiency
(C) The rich natural resources of the country
(D) A rapid growth of population

Ans : (D)- A rapid growth of population

228. What is Kolar ?
(A) Oil field in Assam
(B) A hydro-electric scheme in Bihar
(C) Gold fields in Karnataka
(D) A salt factory in Sambhal

Ans : (C)- Gold fields in Karnataka

229. Koderma, a place in Jharkhand is famous for—
(A) Mica mining centre
(B) Photogoods
(C) Cement factory
(D) Leather goods

Ans : (A)- Mica mining centre

230. Which one of the following states produces silver in abundance?
(A) Orissa
(B) Rajasthan
(C) Kerala
(D) West Bengal

Ans : (B)- Rajasthan

Leave a Reply