INDIAN GEOGRAPHY – 231 TO 240

231. What is the number of India among the producers of manganese ore in the world?
(A) Second
(B) First
(C) Third
(D) None

Ans : (C)- Third

232. Which of the following is an igneous rocks?
(A) Limestone
(B) Slate
(C) Marble
(D) Basalt

Ans : (D)- Basalt

233. Blue mountains are—
(A) The Vindyas
(B) The Nilgiri hills
(C) The Himalayas
(D) The Aravali ranges

Ans : (B)- The Nilgiri hills

234. The new name of Calicut, a famous city of Kerala is—
(A) Kozhikode
(B) Trivendrum
(C) Kalighat
(D) Koderma

Ans : (A)- Kozhikode

235. The largest producer of Coco in Africa is—
(A) Ghana
(B) Sudan
(C) Nigeria
(D) Ivory Coast

Ans : (A)- Ghana

236. Which state in India has highest population?
(A) Maharashtra
(B) Uttar Pradesh
(C) West Bengal
(D) Bihar

Ans : (B)- Uttar Pradesh

237. According to the census of 2001 which of the following cities in India has the maximum population?
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) New Delhi
(D) Chennai

Ans : (A)- Mumbai

238. The only state in India that shows an excess of females over males is—
(A) Kerala
(B) Punjab
(C) Andhra Pradesh
(D) Assam

Ans : (A)- Kerala

239. The Farakka Barrage has been constructed on the river—
(A) Hugli
(B) Brahmaputra
(C) Bhagirathi
(D) Padmini

Ans : (A)- Hugli

240. The Gandhi Sagar dam has been constructed on the boundary of Rajasthan and—
(A) Orissa
(B) Madhya Pradesh
(C) Haryana
(D) Himachal Pradesh

Ans : (B) -Madhya Pradesh

Leave a Reply