241. Name the river whose water is utilized by Kakrapara project—
(A) Mahanadi
(B) Tunghbhadra
(C) Damodar
(D) Tapti

Ans : (D)- Tapti

242. Which state in India occupies the first place in literacy—
(A) Uttar Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Karnatak

Ans : (C) Kerala

243. Which State or Union Territory of India has the lowest literacy?
(A) Bihar
(B) Arunachal Pradesh
(C) Manipur
(D) Nagaland

Ans : (A) Bihar

244. Where is the headquarter of the Centre Board of Film censors?
(A) Mumbai
(B) Pune
(C) Chandigarh
(D) Kolkata

Ans : (A) Mumbai

245. The highest number of cotton mills in India is —
(A) Ahmedabad
(B) Mumbai
(C) Coimbatore
(D) Kolkata

Ans : (A) Ahmedabad

246. Churk is famous for—
(A) Cement factory
(B) Paper factory
(C) Sugar factory
(D) Carpet

Ans : (A)Cement factory

247. The biggest newsprint paper mill of India is at—
(A) Titagarh
(B) Ballarpur
(C) Nepanagar
(D) Saharanpur

Ans : (C) Nepanagar

248. Bhilai Steel works has been built with the foreign collaboration of the—
(A) British
(B) Russians
(C) Germans
(D) Americans

Ans : (B)Russians

249. The biggest number of sugar mills in India is in the state—
(A) Bihar
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh

Ans : (D) Uttar Pradesh

250. The biggest number of jute mills in India is on the bank of the river—
(A) Hooghly
(B) Mahandi
(C) Brahmputra
(D) Cauvery

Ans : (A) Hooghly

Leave a Reply