INDIAN GEOGRAPHY – 251 TO 260

251. The biggest number of jute mills in India is in West Bengal because—
(A) This is the region of raw materials for jute products
(B) The climate is suitable
(C) It is near the consuming area
(D) Cheap supply of labour is available here

Ans : (A)This is the region of raw materials for jute products

252. Which one of the following is the centre for cycle industry ?
(A) Firozabad
(B) Sonipat
(C) Allahabad
(D) Nagpur

Ans : (B) Sonipat

253. Wet climate is suitable for cotton textile Industry because—
(A) Cotton yarn cannot be spun successfully under dry conditions
(B) The efficiency of the workers increases
(C) The rate of damage of machinery is decreased
(D) The rate of consumption electric power is decreased

Ans : (A) Cotton yarn cannot be spun successfully under dry conditions

254. ‘Lalimli Mill’ is in the town—
(A) Amritsar
(B) Faridabad
(C) Kanpur
(D) Ludhiana

Ans : (C)Kanpur

255. Which one of the following cities in India is famous for gold wire embroidery on silken sarees even in foreign countries?
(A) Agra
(B) Varanasi
(C) Srinagar
(D) Tatanagar

Ans : (B)Varanasi

256. Dalda brand vegetable Product is manufactured in—
(A) Mumbai
(B) Kanpur
(C) Modinagar
(D) Ghaziabad

Ans : (A)Mumbai

257. Which one of the following towns in famous for glass bangles all over India?
(A) Sirampur
(B) Naini
(C) Mumbai
(D) Firozabad

Ans : (D)Firozabad

258. Which is the longest road of India?
(A) Pathankot Jammu Road
(B) Great Deccan Road
(C) Grand Trunk Road
(D) Mahatma Gandhi Road

Ans : (C) Grand Trunk Road

259. Dum Dum airport is in—
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) Delhi
(D) Chennai

Ans : (B) Kolkata

260. At present what is the length of Western Railway line?
(A) 6,475 kms
(B) 10,973 kms
(C) 7,051 kms
(D) 7,160 kms

Ans : (A) -6,475 kms

Leave a Reply