INDIAN GEOGRAPHY – 261 TO 270

261. The ‘Head Quarters’ of North East Railway is at—
(A) Delhi
(B) Gorakhpur
(C) Lucknow
(D) Kanpur

Ans : (B)Gorakhpur

262. For going to Kashmir, the railway route is—
(A) Northern Railway
(B) North-East Railway
(C) Eastern Railway
(D) Western Railway

Ans : (A) Northern Railway

263. The Golden Temple Express runs between—
(A) New Delhi and Madurai
(B) Delhi and Howrah
(C) Amritsar and C.S.T.
(D) Ferozpur and Bombay V.T.

Ans : (C)Amritsar and C.S.T.

264. Where is the Railway Staff College situated?
(A) Ahmedabad
(B) Vadodara
(C) Chandausi
(D) Varanasi

Ans : (B) Vadodara

265. The Diesel Locomotive Works is situated at—
(A) Varanasi
(B) Kolkata
(C) Chitranjan
(D) Jamshedpur

Ans : (A) Varanasi

266. Which of the following trains runs between C. S. T. to Pune ?
(A) Rajdhani Express
(B) Deccan Queen
(C) Avadh Express
(D) Jayanti Janta

Ans : (B) Deccan Queen

267. Chitranjan is famous for—
(A) Airport
(B) Ship building
(C) Production of electric and diesel locomotives
(D) Air craft factory

Ans : (C) Production of electric and diesel locomotives

268. Inland Air services in India are run by the—
(A) Air India
(B) Air services of India
(C) Indian Air lines
(D) Air Bharat

Ans : (C) Indian Air lines

269. Which of the states of India ranks first in tribal population?
(A) Assam
(B) Bihar
(C) Chhatisgarh
(D) Tamil Nadu

Ans : (C)Chhatisgarh

270. What is the rank of India in the world with respect to the population?
(A) Second
(B) First
(C) Third
(D) None

Ans : (A) – Second

Leave a Reply