INDIAN GEOGRAPHY- 301 TO 310

301. Which of the following is a Trans- Himalayan river?

A) Ganga
B) Yamuna
C) Indus
D) Ravi

Answer: C) Indus

302. The state having largest area under waste land is

A) Rajastan
B) Gujarat
C) Madhya Pradesh
D) Jammu and kashmir

Answer: A) Rajastan

303. Which state is in the eastern most state of India

A) Assam
B) Nagaland
C) Arunachal Pradesh
D) Manipur

Answer: C) Arunachal Pradesh

304. Which latitude passes through the middle of India?

A) Equator
B) Arctic Circle
C) Tropic of Capricorn
D) Tropic of Cancer

Answer: D) Tropic of Cancer

305. Which ‘ water Body ‘ separates Andaman and Nicobar Islands

A) 10 Degree Channel
B) 11 Degree Channel
C) Andaman sea
D) Bay of Bengal

Answer: A) 10 Degree Channel

306. The Eastern coast of India is known as

A) Eastern plateau
B) Bengal Coast
C) Coromandal Coast
D) Cyclonic Coast

Answer: C) Coromandal Coast

307. Which foreign country is closest to Andaman Islands

A) Sri Lanka
B) Indonesia
C) Myanmar
D) Pakistan

Answer: C) Myanmar

308. India lies in the hemisphere

A) Northern and eastern
B) Southern and eastern
C) Northern and western
D) Southern and western

Answer: A) Northern and eastern

309. The two Volcanic islands in the Indian territory are

A) Kavaratti and New Moor
B) Bitra and Kavaratti
C) Pamban and Barren
D) Narcodam and Barren

Answer: C) Pamban and Barren

310. Railway passenger coaches are manufactured at

A) Varanasi
B) Chittaranjan
C) Perambur
D) Kolkata

Answer: C) Perambur

Leave a Reply