INDIAN GEOGRAPHY – 31 to 40

31. Nangal is known for

A. Copper
B. Oil Refinery
C. Fertilizers
D. Penicillin industry

Answer:C – Fertilizers

32. The typical area of sal forest in the Indian peninsular upland occurs

A. on the western ghats
B. between the Tapti and the Narmada
C. to the north-east of the Godavari
D. on the Malwa plateau

Answer: Option D – on the Malwa plateau

33. The most populous city in the world is

A. Paris
B. London
C. Tokyo
D. Peking

Answer:C – Tokyo

34. The state having a largest area of forest cover in India is

A. Arunachal Pradesh
B. Haryana
C. Madhya Pradesh
D. Assam

Answer: Option C – Madhya Pradesh

35. Where do you find day and night equal?

A. at the equator
B. at the north pole
C. at the tropics
D. at the south pole

Answer:A- at the equator

36. The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.

A. 1901
B. 1921
C. 1941
D. 1951

Answer: Option B -1921

37. Kalahari desert is in

A. India
B. Chile
C. South Africa
D. Saudi Arabia

Answer:C – South Africa

38. The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at

A. Guwahati
B. Jamnagar
C. Mumbai
D. Chennai

Answer: Option B – Jamnagar

39. India is connected with Europe through

A. Persian Gulf
B. Red Sea
C. Suez Canal
D. Malaccan Strait

Answer:C – Suez Canal

40. The only state in India that produces saffron is

A. Assam
B. Himachal Pradesh
C. Jammu and Kashmir
D. Meghalaya

Answer: Option C – Jammu and Kashmir

Leave a Reply