INDIAN GEOGRAPHY- 311 TO 320

311. The driest part in india is in

A) Jaisalmer (Western Rajasthan)
B) Bhatinda (Punjab)
C) Darbhanga (Bihar)
D) Gandhinagar (Gujarat)

Answer: A) Jaisalmer (Western Rajasthan)

312. Which region in india is known as the “Rice Bowl of India”?

A) Indo-Gangetic plain
B) Krishna-Godavari Delta region
C) North-East region
D) Kerala and Tamil Nadu

Answer: B) Krishna-Godavari Delta region

313.Duncan passage is situated between

A) Minicoy and Amindiv
B) Minicoy and Maldives
C) Little Andaman and car Nicobar
D) South Andaman and Little Andaman

Answer: D) South Andaman and Little Andaman

314. Which state of india has the smallest land area?

A) Goa
B) Nagaland
C) Sikkim
D) Tripura

Answer: A) Goa

315. The largest southern most single Island in India is

A) Rameswaram Island
B) Minicoy Island
C) Car Nicobar Island
D) Great Nicobar Island

Answer: D) Great Nicobar Island

316. Surface water resources are highest in

A) Ganga plains
B) North-Eastern India
C) Peninsular India
D) Indus Plains

Answer: A) Ganga plains

317. The state of Assam has

A) Five National Parks and eleven wildlife sanctuaries
B) Three National Parks and nine wildlife sanctuaries
C) Three National Parks and eight wildlife sanctuaries
D) Two National Parks and eleven wildlife sanctuaries

Answer: A) Five National Parks and eleven wildlife sanctuaries

318. At which place will you find maximum sunlight in December?

A) Kanya Kumari
B) Pune
C) Kolkata
D) Lek

Answer: A) Kanya Kumari

319. The approximate length of the coast line of India is

A) 5,500km
B) 6,000km
C) 6,500km
D) 7,000km

Answer: D) 7,000km

320. Manipur has common boundaries with the group of states of

A) Meghalaya, Mizoram and Tripura
B) Nagaland, Mizoram and Meghalaya
C) Nagaland, Assam and Mizoram
D) Nagaland, Meghalaya and Tripura

Answer: C) Nagaland, Assam and Mizoram

Leave a Reply