321. Which river of India is called Vridha Ganga?

A) Krishna
B) Godavari
C) Kaveri
D) Narmada

Answer: B) Godavari

322. Which among the following cities of India will have midday Sun exactly overhead only once a year

A) Delhi and chennai
B) Srinagar and Darjeeling
C) Hyderabad and Kohima
D) Nagpur and Kolkata

Answer: D) Nagpur and Kolkata

323. The climate of India is mainly tropical because

A) of the location of the Himalayas in the north
B) major part of India lies within the tropics
C) of the overpowering influence of India Ocean
D) of the seasonal influence of jet streams

Answer: A) of the location of the Himalayas in the north

324. Which one of the following countries has the longest International boundary with India

A) Bangladesh
B) Bhutan
C) China
D) Pakistan

Answer: A) Bangladesh

325. Telangana region represents one of the following types of vegetation

A) Tropical deciduous
B) Thorn
C) Tropical ever green
D) Sub – tropical decidual

Answer: B) Thorn

326. Which among the following is smallest district of India?

Answer: Mahe

327. Which among the following rock system in India is also known as storehouse of minerals?
(A)Archaean Rock system
(B)Dharwar system
(C)The Cudappah system
(D)The Vindhyan System
(E)None of above

Answer: Dharwar system

328. With which of the following neighbors India shares a land border worth 4096.7 km ?

Answer: Bangladesh

329. In which of the following Himalaya , high peaks are very rare?
(A)Kashmir Himalaya
(B)Punjab Himalaya
(C)Kumaon Himalaya
(D)Central Himalaya
(E)Trans Himalayas

Answer: Punjab Himalaya

330. In which state is located Bhor Ghat, which was an important trade route in the past and was one of the three main ghats developed by the Satavahanas to move the goods from the merchant ships from Syria and Egypt to their capital Paithan?
(A)Andhra Pradesh
(C) Goa
(E)Madhya Pradesh

Answer: Maharastra

Leave a Reply