INDIAN GEOGRAPHY – 41 to 50

41. Three important rivers of the Indian subcontinent have their sources near the Mansarover Lake in the Great Himalayas. These rivers are

A. Indus, Jhelum and Sutlej
B. Brahmaputra, Sutlej and Yamuna
C. Brahmaputra, Indus and Sutlej
D. Jhelum, Sutlej and Yamuna

Answer: Option C – Brahmaputra, Indus and Sutlej

42. The zonal soil type of peninsular India belongs to

A. red soils
B. yellow soils
C. black soils
D. older alluvium

Answer: Option A – red soils

43. The largest desert of the world is in

A. Iraq
B. Saudi Arabia
C. Egypt
D. Israel

Answer:C – Egypt

44. Which one of the following ranges forms the water divide between Narmada and Tapti rivers?

A. Satpura
B. Aravalli
C. Vindhyan
D. Kaimur

Answer:A – Satpura

45. The northern boundary of the peninsular plateau of Indian runs parallel to the Ganga and the Yamuna from Rajmahal hills to a point near

A. Allahabad
B. Delhi
C. Gwalior
D. Jaipur

Answer: Option B – Delhi

46. The largest mountain range in the world is

A. The Alps
B. The Andes
C. The Himalayas
D. The Rockies

Answer:B- The Andes

47. Which of the following food grain crops occupies the largest part of the cropped area in India?

A. Barley and maize
B. Jowar and bajra
C. Rice
D. Wheat

Answer: Option C – Rice

48. The number of major languages, recognized in the Indian Union as official language, are

A. 15
B. 22
C. 12
D. 9

Answer: Option B – 22

49. Indian standard time is the local time of

A. Chennai
B. Allahabad
C. Calcutta
D. Chennai

Answer:B – Allahabad

50. The state which has two major ports is

A. Orissa
B. Maharashtra
C. West Bengal
D. Tamil Nadu

Answer:D – Tamil Nadu

Leave a Reply