51. The desert that lies on the boundary between India and Pakistan is

A. Gobi
B. Thar
C. Sahara
D. None of these

Answer:B – Thar

52. Ankleswar in Gujarat is well known for

A. Fertilizers
B. Copper
C. Oil Refinery
D. Penicillin industry

Answer:C – Oil Refinery

53. The country which produces coffee in abundance is

A. China
B. Brazil
C. India
D. Sri Lanka

Answer:B – Brazil

54. The oldest rocks in India are reported from

A. Dharwar region, Karnataka
B. Aravalli range, Rajasthan
C. Vindhyan range, Madhya Pradesh
D. Siwalik range, Punjab

Answer: Option A – Dharwar region, Karnataka

55. The country which stands first in wheat production is

A. China
B. India
C. U.S.A.
D. Russia

Answer:B – India

56. Tea is grown much in

A. Karnataka
B. Kerala
C. Gujarat
D. Assam

Answer:D – Assam

57. Rice is produced more in

A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. West Bengal
D. Maharashtra

Answer:C – West Bengal

58. Which of the following groups of rivers originate from the Himachal mountains?

A. Beas, Ravi and Chenab
B. Ravi, Chenab and Jhelum
C. Sutlej, Beas and Ravi
D. Sutlej, Ravi and Jhelum

Answer: Option A- Beas, Ravi and Chenab

59. Which of the following groups of states has the largest deposits of iron ore?

A. Andhra Pradesh and Karnataka
B. Bihar and Orissa
C. Madhya Pradesh and Maharashtra
D. West Bengal and Assam

Answer: Option B – Bihar and Orissa

60. Security Printing Press is at

A. Delhi
B. Nasik
C. Mumbai
D. Varanasi

Answer:B – Nasik

Leave a Reply